پس از روی کار آمدن دولت "پدرو سانچس "در سال ۲۰۱۸ و به قدرت رسیدن حزب سوسیالیست اسپانیا، ۱۱ نفر از ۱۷ نفر وزرای دولتش را از میان زنان برگزیده است. به این ترتیب دولت او با ۶۴.۷ درصد وزیر زن در صدر کشورهای جهان به لحاظ اهمیت به برابری حقوق زنان و مردان، و بالاتر از کشورهایی چون سوییس و ایسلند قراردارد. در ماه مارس گذشته نیز بزرگترین تظاهرات روز زن در شهرهای بزرگ اسپانیا به ویژه بارسلونا و مادرید برگزار شد. این جنبش برابری خواهانه در سال های اخیر در اسپانیا شدت بیشتری گرفته است و هم اکنون مبارزه بی امانی از سوی جنبش های فمینیستی این کشور برای پررنگ تر شدن نقش زنان در جامعه اسپانیا در جریان است.
با این حال میزان نابرابری جنسیتی در اسپانیا همچون بسیاری از کشورهای دیگر در جهان به قوت خود باقی است.
روزنامه ال پاییس در گزارش سال گذشته خود اعلام کرد که زنان اسپانیا به طور متوسط ۱۸.۸ درصد کمتر از مردان برای انجام کار مشابه حقوق می گیرند و نیز تنها ۲۶ تا ۲۷ درصد زنان در پست های مدیریتی به کار گرفته می شوند[۱].
وزرای زن کابینه پدرو سانچس، رئیس دولت وقت اسپانیا (۲۰۱۹)
نگاهی به رویکرد رسانه ها و مراجع رسمی سیاسی و اجتماعی اسپانیا نشان می دهد که همچون دیگر کشورهای غربی، نقش زنان در جامعه متفاوت از مردان تعریف نمی شود و تلاش قانونگذاران در این کشور در راستای افزایش برابری حقوق زنان و مردان است. به عنوان مثال در حالیکه قانون پیش از این ۱۶ هفته مرخصی زایمان برای مادران در نظر گرفته بود، از ماه آوریل امسال(۲۰۱۹) و مطابق بخشنامه دولت چپگرای حاضر، این مدت به ۸هفته برای (پدر و مادر) هر دو تعیین شده است[۲].
با در نظر گرفتن این مقدمه، در این گزارش نگاهی داریم به چهره های موفق زن در اسپانیای معاصر. مطبوعات اسپانیا درباره فهرست زنان موفق در این کشور به بهانه های مختلف فهرست هایی تهیه کرده اند. پیش از مرور برخی از این چهره ها، دانستن تقسیم بندی حرفه ها و جایگاه ها خود می تواند شناختی از نگاه رسمی در این کشور به جایگاه زنان بدهد.
روزنامه ABC در پایان سال میلادی گذشته ۲۰۱۸زنان موفق مورد برگزیده اش را در ده گروه تقسیم کرد[۳]:
۱. دانشگاهی و پژوهشگر
۲. مدیر رده بالا
۳. اهل فرهنگ یا ورزشکار
۴. مدیران میانی
۵. کسب و کار
۶. بخش دولتی و سیاسی
۷. رسانه
۸. اندیشمند و متخصص
۹. کارآفرین
۱۰. فعال در بخش سوم (متفاوت با بخش دولتی و بخش خصوصی)
در میان این ده گروه اسامی زنان" آسوسنا بارداخی آلونسو"[۴] (پزشک و محقق اپیدمی از مرکز بین المللی تحقیقات سلامت در بارسلونا)، آلیسیا کافمن[۵] (استاد تمام رشته جامعه شناسی سازمان ها در دانشگاه آلکالا د ارناس)، آنتونیا پوکاریی[۶] (رئیس هیات مدیره شرکت آیکیا)، فوئنسیسلا کلمارس سمپره[۷] (مدیر گوگل در بخش اسپانیا و پرتغال)، آرانچا آگیره[۸] (کارگردان سینما)، کارولینا مارین[۹] (قهرمان بدمینتون)، بگونیا بیاسیس[۱۰] (سخنگوی حزب سیودادانوس) و مانوئلا کارمنا[۱۱] (شهردار مادرید) دیده می شوند.
مانوئلا کارمنا، شهردار فعلی مادرید
ماریالوس مورالس، اولین مدیر روزنامه در اسپانیا
در میان چهره های محبوب و تاثیرگذار تاریخ معاصر اسپانیا، باید از چندین نفر نام برد. یکی از مهمترین ها خانم "کلارا کامپوآمور"[۱۲] است که در هیات قانون اساسی اسپانیا که در سال ۱۹۳۱ کار نوشتن قانون اساسی جدید را آغاز کرده بود (زمانی که نظام اسپانیا از سلطنتی به جمهوری تغییر کرد) حضور داشت و در مجادلات سرسختانه ای حق رای زنان را (که تا آن زمان هنوز وجود نداشت) وارد قانون رسمی کشور کرد. او در زمان جنگ های داخلی اسپانیا مجبور به ترک اسپانیا شد و در سوییس درگذشت.
چهره دیگر خانم" امیلیا پاردو بازان"[۱۳]، نویسنده و روزنامه نگار ، منتقد، نمایشنامه نویس و استاد دانشگاه است که گفته می شود اهمیت ایشان در دو تاثیر مهم است. اول وارد کردن "ادبیات ناتورالیستی "به
اسپانیا و جریان سازی ادبی قدرتمند، و دوم آوردن ایده های" فمینیستی" در داستان ها و رمان هایش که باعث فراگیر شدن آن ها شد.
نخستین زنی که در کشور اسپانیا به سمت مدیریت یک روزنامه سراسری رسید، خانم "ماریا لوس مورالس"[۱۴] در سال ۱۹۷۸ بود. او روزنامه لاوانگواردیا را به مدت دو سال مدیریت کرد و همچنین یکی از چهره های موثر فرهنگی و ادبی دوره خود بود. رسیدن به مدیریت یک سازمان رسانه ای البته اتفاقی نیست که زیاد رخ دهد. امروز هیچکدام از روزنامه های اسپانیایی در راس خود زنی را به عنوان مدیر نمی بینند.
مارگاریتا سالاس، بیوشمی دان اسپانیایی
در میان زنان برجسته حال حاضر اسپانیا که همچنان زنده اند، می توان به چندین چهره اشاره کرد. اولین نفر بی شک خانم "مارگاریتا سالاس"[۱۵]، بیوشیمی دان اسپانیایی است که سال ۱۹۶۷ همراه همسرش به آمریکا مهاجرت کرد و در آنجا وارد گروهی پژوهشی شد که سال بعد جایزه نوبل را برد. خانم سالاس به عنوان یک دانشمند اسپانیایی موفق که زندگی اش را وقف پژوهش در حوزه بیوشیمی کرد، برای میلیون ها اسپانیایی منبع الهام بوده است.
چهره دیگری که می توان نام برد پالوما دومینگو[۱۶]، وی اخترفیزیکدان اهل مادرید است که سال گذشته به ریاست بنیاد ملی دانش و تکنولوژی اسپانیا برگزیده شد و نخستین زنی است که در تاریخ اسپانیا به چنین جایگاهی رسیده است.
النا گارسیا آرمادا[۱۷] متولد شهر سانتاندر نیز یکی دیگر از زنان تاثیرگذار اسپانیایی است. او مهندس صنایع و مبدع اولین سیستم استخوانی بیونیکی است که از آن برای درمان کودکانی که از بیماری آتروفی عضلانی نخاعی رنج می برند استفاده می شود. این بیماری، یک بیماری عصبی-عضلانی نادر است که با از دست رفتنِ نورونهای حرکتی و تحلیلرفتن عضلات همراه است و اغلب موجب مرگ زودهنگام میشود. گفته می شود وی با روش خود به درمان ۱۷ میلیون کودکی که در جهان از این بیماری یا بیماری های نخاعی مشابه رنج می برند کمک کرده است.
[۳] https://www.abc.es/familia/mujeres/abci-estas-۱۰۰-mujeres-lideres-mas-influyentes-espana-۲۰۱۸۱۰۲۵۱۹۵۴_noticia.html
[۴] Azucena Bardají Alonso
[۵] Alicia Kaufmann
[۶] Antonella Pucarelli
[۷] Fuencisla Clemares Sempere
[۸] Arantxa Aguirre
[۹] Carolina Marín
[۱۰] Begoña Villacís
[۱۱] Manuela Carmena
[۱۲] Clara Campoamor (Madrid, ۱۸۸۸ – Lausana, ۱۹۷۲)
[۱۳] Emilia Pardo Bazán (La Coruña, ۱۸۵۱ – Madrid, ۱۹۲۱)
[۱۴] María Luz Morales (La Coruña, ۱۸۸۹ – Barcelona, ۱۹۸۰)
[۱۵] Margarita Salas (Valdés, Asturias, ۱۹۳۸)
[۱۶] Paloma Domingo
[۱۷] Elena García Armada (Santander, ۱۹۷۱)
نظر شما